Kindermoment zondag 8 november 2020

Bileam en zijn ezel.

Dieren hebben bijzondere gaven. Ze horen, ruiken en zien beter dan mensen. Ook kunnen ze iets dat mensen niet kunnen: dingen voorvoelen! Er is onderzoek naar gedaan: dieren vertonen onrustig gedrag en vluchten uren voordat er een aardbeving of een tsunami komt.

Zoiets voelde ook de ezel van de waarzegger Bileam, die was ingehuurd door de woestijnkoning Balak, die op zijn beurt weer bang was voor het volk Israël, dat uit Egypte was getrokken en nu was aangekomen in het gebied van Balak. Waarzegger Bileam moest een vloek over hen uitspreken, maar dat gebeurde niet omdat God hem door een engel ( dat zijn altijd de boodschappers in de Bijbel) liet weten dat het volk Israël juist gezegend moest worden. Maar dat had Bileam eerst niet door, hij zag die engel niet! Zijn ezel zag hem wel, de engel was ook nog gewapend met een zwaard! Geen wonder, dat het dier aan de kant ging. Drie keer sloeg Bileam zijn ezel, dan gebeurt het: de ezel vraagt aan Bileam waarom hij zo mishandeld wordt. Dan laat God ook hem de engel  zien, die de boodschap geeft dat het volk van Israël geen kwaad toegewenst mag worden. De ezel loopt verder met Bileam op zijn rug en ze doen dus niet wat woestijnkoning Balak graag wil.

Kunnen dieren echt praten? Sommige baasjes zeggen van wel. Ze weten precies wat hun kat of hond wil en ook kun je aan een paard heel goed merken wat hij of zij denkt. Iets duidelijk maken kan ook met een kwispelende staart, een opgetrokken lip, de oren naar voren of naar achteren! In elk geval kun je beter met je dier overweg met aandacht en geduld, als met bang maken en slaan!